úterý 15. listopadu 2016

Tábor 2016 - Čína (e-kronika)

Pátek 1.7. - Den 0
Na tábor jsme letos přijeli jen s jednodenním předstihem, a tak jsme měli co dělat, abychom za ten den stihli připravit všechno, co bylo potřeba.
Jen co jsme se probudili do chladného pošumavského rána, rozvrhli jsme si práci a dali se do toho.
Nakonec jsme dokázali postavit většinu stanů, rozmístit většinu nábytku a ještě dojet na velký nákup. Už v tom máme cvik a počasí nám přálo, takže to pro nás byla hračka.
--Cibul

Sobota 2.7. - Den 1
Tábor začal dnes, 2. července, přibližně ve 14:00, ale já i někteří další jsme přijeli později. Společné aktivity se ještě nekonaly, ale tábor už byl z větší části postavený, což byla úleva, protože to znamenalo, že nebude tolik práce.
První skaut, kterého jsme potkali, byl Škebloň, kterému mamka předala peníze a doklady. Půjčil jsem si kárku a došel si do auta pro zavazadla. Uvědomil jsem si cestou, že už jsem zde popáté a samotného mě překvapilo, že už si pamatuju i všechny nebezpečné kameny na cestě. Nastěhoval jsem se do stanu ke Strejdovi a vybalil si věci. Poté, co jsem se pozdravil s nově příchozími, tak jsme začali pracovat a jako první jsme šli na dřevo.
Mladší účastníci, kterých je tu letos hodně, šli s Papežem na instruktáž jak zacházet s nástroji a starší šli připravit táborák, který se nakonec nekonal, poněvadž začalo pršet.
K večeři byly rohlíky s pomazánkou, které přišly vhod. Po večeři jsme byli uvedeni do tajů celotáborové hry a ocitli jsme se v čínské říši.
--Trezor

Neděle 3.7. - Den 2
V neděli, po slavnostním nástupu v krojích, se poklidilo táborové náměstí a dodělaly zbytky prací ze včerejška.
Část lidí odjela do kostela a ti, co zůstali, chystali vlajky týmů do celotáborové hry.
Vlajky se pak umístily do mapy, která symbolizuje herní pole. Tahy v mapě jsou jen jako a podle nich se pak hrajou skutečné hry, kde týmy soupeří mezi sebou.
Před jednou hodinou přišli lidi z kostela a po chvíli se podával oběd, výtečné uzené s bramborovým knedlíkem. Pak přišlo dovysvětlení pravidel a první souboje a po svačině jsme se odebrali na fotbal.
Služba přichystala večeři a poté jsme sundali vlajku a tím ukončili den. Hned potom jsme se odebrali k táborovému ohni, kde jsme si zazpívali a na závěr nám Koumák povyprávěl pohádku z knihy čínských pověstí. Když se začínalo stmívat, vyčistili jsme si zuby a šli spát.
--Bobr + Michal

Pondělí 4.7. - Den 3
V pondělí jsme vstali do nového týdne časně ráno, rychle se nasnídali a vyrazili na autobus, abychom byli brzo na Šumavě. Jeli jsme do Sušice, kde jsme čekali deset minut a pokračovali dále směr Kvilda.
Zaskočili jsme si do cukrárny s dobrými větrníky a domácí limonádou a krásným výhledem do okolí a pak jeli autobusem ke státní hranici s Německem. Došli jsme kousíček pěšky, překročili hranici, v Německu se vyfotili a pokračovali zpět.
Zastavili jsme se na skok u krátkého zbytku železné opony a Cibul nám vyprávěl, jak by ty ostnaté dráty překonal. Pak jsme vyrazili krásnou přírodou po červené a pod vrchem Stráž jsme si dali svačinu. Pak jsme klesali dolů k pramenům Vltavy.
Byla to hezká studánka a většina z nás do ní přihodila minci. Cibul nás pak chvíli natáčel a pokračovali jsme okruhem zpět ke Kvildě. Cestou jsme pozorovali, jak kůrovec poškodil celé kusy lesa a další výhledy.
Nasadili jsme dobré tempo a tak už před čtvrtou jsme nakupovali dobroty na Kvildě a hned po dojedení jsme nasedli na autobus a vydali se zpět. Bylo hezké počasí, a tak o Šumavu byl tento den extrémní zájem, autobus i následný vlak byl plný, ale my jsme většinou seděli. V bufetu na nádraží si někteří dali hranolky. Z Kolince jsme se navozili auty, a než jsme se všichni sešli v táboře a než byla večeře, tak jsme si zakopali s míčem. K večeři byly vynikající hamburgery v poctivé kulaté housce. Poté jsme stihli dva tahy celotáborové hry a kolem desáté šli spát.
--Brácha

Úterý 5.7. - Den 4
Po rozcvičce, umytí, nasnídání a ranním nástupu jsme se zabývali celotáborovou hrou, pak byla krátká vlajkovka, trochu jsme pomohli Knedlovi v kuchyni a zasportovali si.
Po obědě jsme si sbalili plavky a ručníky a vyrazili do Číhaně, kde se na koupališti konal dětský den.
Kromě toho, že jsme měli na starosti jedno stanoviště s meči a štíty, tak jsme si mohli vyzkoušet i ostatní stanoviště, třeba stříkání s hasičskou hadicí.
Nejvíc se mi ale líbily bomby. To byly balonky naplněné vodou, které se házely, a bylo to na týmy, takže na každé straně bylo asi 15 lidí. Pak byla volná zábava, tak jsme se koupali a lili po sobě vodu.
Všichni se pobavili a dokonce jsme pak dostali i různé ceny, diplom, létající talíř a bonbony. Když jsem jeden z nich jedl, tak mi vypadl zub.
Dostali jsme také buřty, které jsme si pak opekli na ohni a potom jsme se vydali zpátky do tábora. Tam jsme se začali učit písničky s Blůmenem a mezitím byla večeře – topinky ve vajíčku, které byly nejlepší. Po večeři byl jen tah celotáborové hry a krátký táborák.
--Kuba

Středa 6.7. - Den 5
Jelikož jsme dnes měli službu, tak jsem vstával dřív než ostatní a museli jsme dělat snídani a pak mýt nádobí. Mezitím proběhl budíček, a to trochu netradičně. Megafonem byl ohlášen začátek military hry a byly rozdány uniformy – zelené košile a barety, modré nebo zelené, podle toho jestli jsme byli zařazeni do skupiny Silver A nebo Silver B.
Vysvětlila se stručně pravidla a potom se šlo na snídani. To bylo poslední táborové jídlo toho dne. Celý tento den byl výcvik k vojenské hře, dozvěděli jsme se mnoho nových informací a plnili první úkoly.
Také jsme se při tom dozvěděli zajímavosti jako třeba jak přefiltrovat v přírodě vodu, jak rozdělat oheň různými způsoby
nebo jak a při jakých příležitostech využít léky z lékárničky.
Jedním z úkolů bylo rozdělat oheň a uvařit si jídlo, přičemž jsme mohli použít vše, co bylo v kuchyni. Přestože se nám celkem dařilo, situace kdy oběd záležel jen na nás samotných, nebyla moc příjemná.
Odpoledne jsme měli za úkol vybrat si vhodné místo a vyrobit si tajnou základnu.
V osm hodin byl výcvik ukončen, odehráli jsme tah celotáborové hry a připravili se v bázích na začátek military hry, který byl ve 22:00. Začalo to scénkou, kdy jsme vstoupili do služeb Royal Air Force a chystali se odletět z Československa do Anglie, ale byli jsme zajati nacisty, kteří nás drželi ve svém zajateckém táboře. Postupně jsme uprchli, ale od té doby jsme byli pronásledováni a kromě toho jsme museli bojovat sami mezi sebou. Dnes už se naštěstí k větší bitvě neschylovalo a tak jsme se vydali přespat do našich základen.
--Haďák


Čtvrtek 7.7. - Den 6
Historie tohoto dne nezačíná ránem. Místo toho začíná už večer, protože dnešní den není normální den. Dnes se odehrává military hra. Den, kdy normální pravidla neplatí. Den, kdy všechno, co se stane, záleží jen na nás. Zda přežijeme, záleží jen na nás. 24hodinový test přežití ve skoro polních podmínkách. Dobrá, trochu přeháním, ale ne moc. Kolem 10. hodiny večerní končí natvrdo náš výcvik a jsme naloženi do přepravního letadla. Zhruba po 5 minutách letu jsme sestřeleni nepřátelskými jednotkami, naštěstí jsme schopni nouzově přistát. Po tvrdém dopadu jsme nicméně obklíčeni nacistickými pochůzkáři a odvlečeni do místního zajateckého tábora.
Tam jsou nám postupně přidělena vězeňská pořadová čísla a pracovní mundury. Po této zdlouhavé proceduře jsme rozděleni do cel. Díky našemu rozsáhlému výcviku jsme se byli schopni ještě před rozdělením domluvit na pokusu o útěk. Bude to těžké, ale všichni jsme ochotni to risknout. Postupně vylézáme ze stanů ve chvílích, kdy je od nás záře reflektoru odvrácena. Někteří se nejdříve schovávají za stan, někteří utíkají rovnou pryč. Před námi se rozprostírá široká louka s jediným stromem uprostřed. Tu je potřeba překonat, pak už se můžeme schovat do lesů. Pokud hlídky přečtou naše přidělené číslo se správnou barvou pracovního oděvu, znamená to, že je zbytečné dále utíkat a vracíme se do tábora, kde to zkoušíme znovu. Po nějaké době se všichni opět setkáváme na obzoru, kam už hlídky nevidí. Zde se zbavujeme svých nehezkých pracovních stejnokrojů a zároveň si rozdělujeme zpět naše zabavené zbraně. Nastal čas rozdělit se do dvou domluvených skupin. Ozbrojeni se potom vydáváme pro naše shozená zavazadla. Když dorazíme na označené místo a rozebíráme si své věci, překvapí nás nacistický pochůzkář, kterého téměř hned neutralizujeme. Bohužel nám ale i tak stačí zranit některé naše spolubojovníky, proto musíme 15 minut vyčkat na místě, než se jejich rány zahojí a budou schopni pokračovat. Jakmile tento časový úsek uplyne, odebíráme se do naší báze, kterou jsme během dne postavili.
Abychom se vyspali lépe, doplňujeme ji o několik našich celt, na které postupně vybalujeme naše karimatky a spacáky. Naposledy se večer lehce občerstvíme, načež se dva z nás odebírají na noc do našeho skromného přírodního obydlí. Po skvělé, ale trochu krátké noci, se budíme lehce před 6. hodinou za zvuku nastaveného budíku. Rozdáme si nějaké jídlo k snídani a jdeme si vysílačkou poslechnout zadání prvního oficiálního úkolu. Máme se odebrat do lesa za táborem, aniž by nás někdo zpozoroval. Ještě asi hodinu se oddáváme ranním hodům a povídáme si. Potom vyrážíme do lesa, kde se, doufejme, dozvíme bližší informace. Radši jsme tam dřív a po chvíli čekání se na kraji lesa skutečně objevuje spřízněná spojka v modrém baretu.
Když k nám dojde, řekne nám, že musíme nastražit minu pro pravidelnou ranní hlídku. Mezi dvěma označenými stromy pokládáme minu do vyhrabaného ďolíku, odjišťujeme a hned ji zase jehličím skrýváme. Odebereme se do bezpečné vzdálenosti a vyčkáváme na příchod hlídky. Mise byla splněna, voják je zahuben. Takovéto podobné úkoly plníme celý den. Během toho je také prostor k doplňování včerejšího výcviku v táboře, čehož využíváme. Když je čas na oběd, stahujeme se zpět do naší báze, kde máme v plánu uvařit si polévku na přírodním krbu, sestávajícího z vykotlaného pařezu a speciálního provzdušňovacího systému.
Polévku jsme udělali, nicméně i přes naše snahy o vlhčení a chlazení se nám pařez před druhou várkou rozpadl. Nevadí. Ve hře byla také jedna speciální lokace nazvaná Pevnost. Ten, kdo ji kontroloval nejdéle, z ní mohl vydělat slušné množství bodů. I my jsme se pokoušeli ji zabírat co nejčastěji, ale druhá skupina se na ni soustředila více, proto z ní získala více bodů.
V letošním ročníku hrály díky teplému počasí důležitou roli různé vodní zbraně, vodní děla nebo třeba balónky plněné vodou, vlastněné nepřátelskou armádou nacistů. V jednom úkolu jsme třeba museli zlikvidovat kulometné hnízdo v posedu, které bylo vybaveno právě vodními děly. Bylo to zdlouhavé, ale naštěstí se nám nakonec zadařilo.
Připozdívá se, schyluje se k poslední závěrečné bitvě o Pevnost. Je třeba shromáždit celý tým a přesunout se k ní. Když se tak stane, jsou vysvětlena pravidla boje. Nejdříve jsme spojeni se spřátelenou skupinou proti nacistům, poté se o Pevnost utkáme i mezi sebou. Během boje jsme použili například dýmovnici, nacisté zase měli svá vodní děla. Po asi 15 minutovém obléhání nacistická obrana konečně povolila a my jsme byli schopni vniknout dovnitř. Tím jsme bitvu vyhráli, následuje boj skupin. Ten vyhrává skupina Silver B, tedy zelené barety. Sbíráme své zbraně a odebíráme se zpět do naší báze. Už je úplná tma, když tam dorazíme, začínáme za svitu baterek sklízet naše obydlí. Po zpacifikování veškerého bordelu a kontrole, zda mají všichni všechno, vyrážíme zpět do tábora. Na obzoru se zastavujeme a započínáme signalizaci našeho příchodu.
Po potvrzující odpovědi, kterou je vystřelení červené světlice se přesouváme na táborové náměstí, kde na nás čeká pochvala za hladký průběh hry, pobídnutí k pozdní svačině a ke spánku. Toho bude po celém dni potřeba opravdu dost.
--Pálkař

Pátek 8.7. - Den 7
Ráno jsme vstávali v devět hodin. Potom jsme šli na rozcvičku s novým maskotem, ranním ptáčkem.
Poté jsme se umyli a byl nástup na snídani, kde jsme se dozvěděli výsledky military hry a vybraní bratři začali plnit zkoušku tří orlích per. Po snídani jsme si šli uklidit stany a pak byl nástup v krojích.
Po nástupu nám byly zkontrolovány stany a odehráli jsme tah celotáborové hry. Pak se blížil oběd, který byl dnes dříve než obvykle, a bylo výtečné rizoto. Po dojedení jsme vyrazili do Číhaně na autobus, kterým jsme dojeli do Sušice, kam jsme mířili do aquaparku. Bylo příjemné umýt se teplou vodou a zablbnout si na atrakcích.
Poté co jsme se vyřádili v aquaparku, jsme si nakoupili kebaby a vydali se na zpáteční cestu. Když jsme přišli do tábora, vysušili jsme si mokré plavky a začali jsme vymýšlet scénky na táborový oheň. Skupina Wej, která měla službu, začala vařit pudink, který se málem připálil, ale nakonec to dopadlo dobře. Až do večera jsme cvičili písničky a scénky, abychom to u táboráku zvládli.
--Dýňák

Sobota 9.7. - Den 8
Ráno jsme vstávali kolem 8:30 a očekávali tradiční ranní rozcvičku, ale tento den se od ostatních zásadně lišil, byl to totiž návštěvní den. To znamená, že přijedou rodiče, příbuzní a starší skauti. Dopoledne jsme strávili přípravou Setonova hrnce, což je způsob přípravy jídla, kdy se zabalené maso obloží horkými kameny a zakope do země.
Každá skupina si mohla připravit vlastní roládu a dále se pekly brambory a kuřata.
K obědu byly uzeniny čerstvě vytažené z udírny a z grilu, který Knedlo během týdne opravil. Všichni se nacpali dosyta a pak byl dlouhý polední klid.
Starší skauti pak vyrobili smolnou fakuli a oheň a pak se šlo i s rodiči do pevnosti, kde si všichni vyzkoušeli nerfové zbraně a vodní granáty.
Poté nás čekal už jen táborák, kde jsme předvedli naše scénky a hrály se písničky až do půlnoci.
--Dusík

Neděle 10.7. - Den 9
V neděli jsme vstávali pozdě, rozcvička nebyla, ale naše skupina měla službu, tak jsme připravili snídani a umyli nádobí. Vydali jsme se na klatovskou pouť, kde jsme se vyřádili na atrakcích a nakoupili mnoho různých dobrot.
Já jsem tento den podstupoval další pokus mlčení v rámci zkoušky Tří orlích per, takže jsem byl domluven předem s Pálkařem, že za mě vyřídí nákupy a objednávky, ke kterým byl potřeba ústní nebo jiný projev. Zaskočili jsme si do historické lékárny, kde jsme vyslechli svérázný a zábavný projev průvodkyně a trochu se poučili. Posléze jsme pokračovali na atrakce a nejvíce se nám líbil větrný hokej, který byl levný a zajímavý.
Pár lidí navštívilo také autodrom. Odpoledne jsme se vrátili pěšky do tábora.
Cesta měřila asi 12 kilometrů a za necelé tři hodinky jsme byli v táboře, ale přesto jsme byli zpocení, tak jsme šli všichni rovnou do sprchy. Přestože jsem už tou dobou mlčel dost dlouho, po vysprchování jsem si to neuvědomil a zařval jsem „Podejte mi ručník někdo.“ a tak skončil můj další pokus. Pak jsme si zopakovali pár písniček, dali si večeři a pak už se nic zajímavého nedělo, tak jsme šli spát.
--Profesor

Pondělí 11.7. - Den 10
Vzbudili jsme se brzo ráno, roztopili kamna a připravili rohlíky, sýry, marmeládu a nutelu. Ještě před jídlem jsme doběhli na statek, tam si zacvičili a zaposilovali. Pak jsme se šli rychle umýt do potoka a šli na snídani.
Po vztyčení vlajky následoval klasicky úklid stanů a potom jsme ve dvou skupinách nařezali dřevo.
Ke svačině byl meloun a potom probíhaly tahy celotáborové hry. Po vydatném obědě v mexickém stylu jsme si dali velkou bitvu v pevnosti s novými zbraněmi, nervovými, vodními, pendreky a vodními granáty v podobě balonků.
Po výživné a napínavé bitvě jsme se občerstvili ovocem a zahráli si fotbal. Pak jsme pomáhali s večeří, byla rybičková pomazánka. Navečer přijel Rosomák, Bráca a Lejdy a tak se vydatně zpívalo až do večerky.
--Lovec

Úterý 12.7. - Den 11
Ráno začalo rozcvičkou, pak bylo mytí, snídaně a nástup. Potom nás na chvíli přišla navštívit paní Havlíčková, u které jsme dříve měli uschované stany, než se odstěhovala z Šumavy do Prahy.
Pak jsme si s Blůmenem zopakovali některé písničky a odehráli jsme tah naší čínské celotáborové hry.
Hodně bojovaly skupiny Čao a Čchin, a Čchin vždy vyhrálo. K obědu byl smažený sýr, všichni si mohli i přidat, já jsem si přidával jednou a bylo to super. Pak jsme nacpaní odpočívali a po poledním klidu jsme řezali a sekali dřevo a to co jsme naštípali, tak jsme uklízeli. Poté jsme začali vyrábět ruční papír, nejdřív směs a pak sítka.
Skupina, která měla službu, dostala za úkol uvařit krupicovou kaši, ale nenašli krupici, tak byla česnečka a byla taky moc dobrá.
--Šimon

Středa 13.7. - Den 12
V 9 hodin byl budíček, kterým začal dnešní táborový den. Službu měla skupina Čao, která nám k snídani připravila záviny a bábovky. Zahráli jsme si nový typ hry, jmenovala se Demokracie, a šlo o to, že všichni mohli volit jednoho z tábora, který bude řídit dnešní den.
Vyhrál Dusík a hned rozdělil všem práci. Někdo šel řezat dříví, někdo sekat, někdo uklízet, při tom někteří plnili Tři orlí pera. Kolem druhé hodiny byl oběd a byly těstoviny s rajčatovou omáčkou a točeným salámem. Ti, co plnili Tři orlí pera, skončili hladovku, až když jsme dojedli, tak obědvali se zpožděním. Potom jsme pokračovali s výrobou ručního papíru a potom se začala hrát hra Vojna není kojná.
K večeři byla krupicová kaše a pak se začalo kazit počasí, tak už jsme byli pod střechou. Kolem deváté vyrazila trojice skautů na poslední část zkoušky Tři orlí pera, na samotku, ale protože byla hrozná bouřka, dva z nich včetně mě se úplně promočení vrátili ještě před půlnocí a zůstal jen jeden, který vydržel.
--Kovboj

Čtvrtek 14.7. - Den 13
Ráno jsme se probudili docela pozdě a šli rovnou na snídani, ke které byly švédské stoly. Docela nás překvapilo, když se na denním rozkaze objevilo jako heslo dne Zippákova oblíbená hláška „Tak to R.I.P.“ ale brzy jsme to pochopili. Od 5 ráno do 5 odpoledne totiž mělo pršet a opravdu pršelo.
Umyli jsme nádobí a zahráli si několik deskových her. Mezitím byl hotový oběd a po dlouhém poledním klidu jsme si zazpívali s Blůmenem a pokračovali ve hře Vojna není kojná.
Ještě jsme si zahráli tah celotáborové hry a dali si večeři, potom bylo osobní volno a pak jsme šli spát. V noci probíhaly hlídky, které byly přepadeny nejspíš jiným skautským oddílem. Hlavní útok byl odražen, ale přesto nám zanechali v táboře vzkaz ve formě dopisu.
--Afro

Pátek 15.7. - Den 14
Ráno hned po probuzení jsme se bleskově nasnídali a vyrazili do Číhaně na autobus a jeli do Sušice do aquaparku.
Tam jsme se vyřádili, zaplavali, vykoupali, osvěžili a umyli a po svačině jsme se vrátili zpět do tábora.
Sluníčko krásně hřálo, tak jsme si rozložili mokré věci na louku, když tu náhle se přehnala přeháňka a sušili jsme znova. Bylo ale potřeba pomalu začít poklízet, protože tábor se chýlil ke konci, a tak jsme připravili nepotřebné nádobí a odnesli do statku a složili střelnici a trampolínu. Když vysvitlo slunko a uschly plachty, složili jsme první tři prázdné stany. Mezitím se začal chystat táborák a bylo potřeba připravit i fakuli na podpal, hůl na rituál předání Tří orlích per a dostatek dříví na přikládání, tak vyrazili skoro všichni skauti do lesa. Když se vrátili, byla už skoro hotová večeře, výborné leviňáky a topinky s česnekem, po které začalo táborové kasino. Byla to poslední možnost, jak získat nějaké peníze do celotáborové hry, která potom vyvrcholila závěrečným soubojem na potemnělé louce.
Navečer také přijeli někteří hosté. Následně se všichni odebrali na slavnostní závěrečný táborový oheň, kde došlo k vyhodnocení všech tří skupin čínské celotáborové hry, výslednému vyhodnocení vojenské hry a taky hodnocení jednotlivců.
Zazpívali jsme si mnoho písniček, a všem bylo moc líto, že tábor už končí.
--Sirka

Sobota 16.7. - Den 15
Sobota už byla ve znamení bourání tábora.
Někteří už měli část svých věcí sbalenou od večera, zatímco jiní si balili tak dlouho, že jim ostatní mezitím rozebírali jejich vlastní stan.
Když pak přijeli rodiče pro své ratolesti, byla už většina prací hotová, a tak se postupně loučili a odjížděli. Jako obvykle jsme zůstali v táboře až do úplného konce a během čekání na odvoz jsme se ujistili, že je vše dobře poklizeno a připraveno na příští rok.
--Cibul

VIDEO: VIDEO: Tábor 2016 - Timelapse

Fotky z tábora (270 fotek):
Fotky z tábora - Rajce.net
 
Fotky z tábora - Facebook.com
 
Fotky z tábora - Flickr.com
 
Fotky z tábora - Drive.google.com
 
Fotky z tábora - stáhnout ZIP - 180 MB
 
E-kroniku zpracoval Cibul.

Žádné komentáře: